М’ясо з пробірки: що чекає людство

Дата публікації: 18-04-2018 - 11:05

Технології не стоять на місці, як і зростання чисельності населення Землі. Вчені вдосконалюють методики, щоб зробити штучне м’ясо доступним і вивести його на ринок в найближчі кілька років, повідомляє agronews.ua.

М’ясо – це м’язи тварин. Процес виробництва м’яса в пробірці включає в себе отримання м’язових клітин тварин і застосування білка, який дозволяє клітинам рости в великі шматки м’яса. Дослідження по отриманню м’яса в пробірці виникли з експериментів НАСА, яке намагається знайти більш досконалі способи довгострокового харчування для астронавтів в космосі.

У 2013 році біолог Марк Пост з Університету Маастрихта приготував перший в світі бургер з вирощеного в пробірці м’яса. Виробництво продукту обійшлося в $ 325. Станом на листопад 2016 року, півкіло яловичого фаршу коштувало $ 3,6, тобто майже в 10 разів дешевше, ніж м’ясо з пробірки.

І здавалося б – боятися нічого. Натуральний продукт не може зникнути з полиць наших магазинів. Якщо ж зайнятися сухою, але цікавою статистикою, то дізнаємося, що на вирощування 1 кг яловичини витрачається 38 кг корму і майже 4 тисячі літрів води. На корів йде в 20 разів більше їжі, ніж потрібно для усунення проблеми голоду серед людей. Якщо населення Землі наблизиться до 10 мільярдів, то для виробництва м’яса для всіх не вистачить прісної води.

Ukrainian

Читати ще