Нове дослідження дозволило відредагувати гени і вивести свиней, в тілах яких міститься менший відсоток жиру.
Дослідження було проведено міжнародною групою дослідників в Китаї і Великобританії, повідомляє BGR.
Геном свиней змінили з використанням технології CRISPR/Cas9, завдяки якій у поросят з'явився ген UPC1, що відповідає за терморегуляцію. Цей ген є у більшості ссавців, але свині його позбавлені, тому їм для регуляції температури тіла потрібен товстий шар жиру.
В цілому було зроблено 13 спроб змінити генотип ембріонів свиней. Три з них в кінцевому підсумку були успішними. На світ з'явилися 12 поросят, в тілах яких в майбутньому буде в середньому, на 24% менше жиру, ніж в звичайних свинях. При цьому вони будуть здоровими, завдяки швидкому обміну речовин.
Така зміна генотипу, за запевненнями вчених, дозволить свиням вижити в більш холодному кліматі, а також допоможе збільшити виробництво м'яса.
Етика створення генетично модифікованих тварин є предметом численних дискусій, і вже є багато законів, які забороняють використовувати таких тварин в їжу в багатьох країнах, включаючи США. З іншого боку, в Китаї це питання відрегульовано слабо, тому подібні експерименти в цій країні можливі.
Проте, дослідники не сказали, що свині без сала в кінцевому підсумку зможуть потрапити на тваринницькі ферми.