За десять років молока від населення в переробці стало вдвічі менше

Дата публікації: 08-08-2018 - 11:49

В Україні скорочується частка молока, яке здається на переробку населенням. Про це на своєму Facebook повідомив Максим Фастєєв, аналітик молочного ринку, передає agroday.com.ua.

За його словами, зазвичай найвища частка молока від населення спостерігається в червні. В поточному році вона склала всього 37%, хоча очікувалося всі 40%. Для порівняння, у 2012-му цей показник знаходився на рівні 50% від загального обсягу сировини для переробки.

картинка

Аналітик вважає, що до 2022 року переробка молока могла б мати такий розклад:

  • 5% залишаються під технічний казеїн,
  • 10% укрупнюються/об’єднуються у форматі сімейних ферм, покращують якість і переходять у категорію сільськогосподарських підприємств (благо, і закон відповідний нещодавно прийнятий),
  • 5-10% покращують якість (до 1-го сорту) в форматі кооперативів,
  • іншим 5-10% доведеться йти з ринку або обходити систему (з ризиками відповідальності).

Фастєєв також додає, що 10 років тому другосортне молоко займало до 60% ринку переробки. А сорт екстра в Україні тоді навіть не існував.

До речі, за підсумками 1 півріччя 2018 р. українські молочні заводи переробили 2,1 млн т молока базисної жирності. Приблизно 67% сировини надійшло від сільськогосподарських підприємств. Частка молока екстра склала 21%, вищого сорту – 38,9%, першого – 33,9%. Другого сорту надійшло лише 6%.

Ukrainian

Читати ще