Українське сало стало дорожчим за польське

Дата публікації: 12-12-2017 - 13:24

Ціна на сало цього року встановило рекорд, піднявшись від початку року на 68%.

Про це пише agropolit.com

Між регіонами спостерігається велика цінова різниця: в Тернополі сало можна купити по 46 грн/кг, а в Києві — вже за 124 грн/кг.

«Ціна на сало в столиці коливається між 100 та 150грн. При цьому ціна іноді залежить від години продажу, а не від якості», — пише фахівець.

Експерти порівняли ціни на сало в магазинах декількох країн і з’ясувала, що в Україні воно є найдорожчим.

"Зрозуміло, що сало є продуктом, який ми звикли купувати на ринку, але ціни на ринках у різних країнах порівняти неможливо. В Україні ціна на сало в магазині становила 157,6 грн за кг продукту, у Білорусі — 140,5 грн/кг, у Литві — 138,1 грн/кг, а в Польщі — всього 58,4 грн/кг. Польські виробники відпускають сало, із необхідними для нашої країни документами, навіть від 25 грн за кілограм".

У Польщі ціна на сало удвічі менша, ніж на більшість видів м'яса, і в 3 рази — ніж на найдорожчі види м’яса. В Україні ж середня ціна сала — 68 грн, а середня ціна недорогої свинини — 98,5 грн за кілограм, тобто, вартість відрізняється в 1,5 разу. І це не за рахунок високої вартості свинини в Польщі, а за рахунок дорожнечі сала в Україні. 

Причина цінових рекордів полягає у скороченні поголів’я свиней у селян, тому що цей продукт промисловим способом практично у нас не виробляється. Відгодовування свині займає 3—5 років, тому нам доведеться нарощувати імпорт сала, насамперед із Польщі. Люди, які мають можливість платити за українське сало, будуть купувати його за смак та через гордість за наш продукт. Ті ж, хто рахує гроші, купуватимуть, обираючи за ціною. Особливо враховуючи, що п’ята частина тих, хто працює, отримує мінімальну заробітну плату, а пенсії та соціальні виплати навіть менші за 3200 грн.

Ukrainian

Читати ще