За ініціативи Асоціації тваринників України відбувся круглий стіл «Ефективне відтворення у свинарстві»

Опубликовано bashun - 27-06-2019 - 14:20

Спікери – українські та міжнародні фахівці в галузі свинарства розповіли  про особливості годівлі свиноматок, також головні аспекти в напрямі генетики та відтворення для підвищення економічної ефективності.

21 червня 2019 року у місті Жашків Черкаської області відбувся круглий стіл від компанії FeedLance Production за темою «Ефективне відтворення у свинарстві», організований за ініціативи Асоціації тваринників України та підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID.

Програма заходу передбачала наступні доповіді:

  • «Практичні аспекти в годівлі високопродуктивних свиноматок» - Peter Jan Maas – міжнародний експерт в галузі свинарства;
  • «Годівля свиноматок у транзитний період» - Шило Володимир Сергійович – експерт в галузі свинарства;
  • «Генетика в свинарстві - основа бізнесу» - Гопка Віктор Васильович - експерт в галузі свинарства;
  • «Кнурі-плідники – шлях до успіху» - Палійчук Ігор Миколайович - експерт в галузі свинарства.

Також в рамках заходу виступила й голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар, за підтримки якої було організовано даний круглий стіл. Голова АТУ поспілкувалася з представниками свинарського бізнесу про актуальні проблеми галузі та шляхи їх вирішення. Зокрема, було обговорено такі питання як упровадження компартменталізації, проблема відсутності утильзаводів, присутність сірого імпорту свинини, яка спричиняє паління цін для внутрішнього виробника та низку інших. Підприємці активно підтримали Ірину Паламар щодо шляхів вирішення даних проблем і зголосилися надалі разом співпрацювати, аби відстоювати інтереси галузі в органах влади у захисті своїх прав.

Зупинимося детальніше на деяких доповідях.

Виступаючи із доповіддю «Годівля свиноматок у транзитний період», експерт у галузі свинарства Шило Володимир Сергійович розповів про особливості годівлі свиноматок у транзитний період, відзначивши важливість адаптації поживності комбікорму та схеми годівлі згідно з фізіологічними змінами в організмі свиноматок.

Із доповіддю «Генетика – основа бізнесу» виступив Гопка Віктор Васильович - експерт у галузі свинарства компанії FeedLance Production.

Він розповів про особливості ведення племінної роботи задля підвищення ефективності галузі, та важливість  міжпородного схрещування і гібридизації, відзначивши, що вони дають змогу підвищити продуктивність свиноматок до 11 поросят за опорос, середньо-добові  прирости поросят - на 10–15%  (живої маси 110–120 кг вони досягають за 6–7 міс);підвищити віддачу корму, якість продукції та вихід м'яса, який при забої досягає 60%.

«Надсучасний генотип свиней сам по собі не може стати панацеєю для становлення високорентабельного свинарства. Висока генетика розкривається лише за належних умов, коли селекційні підходи розглядають як одну із ланок технологічного ланцюга. За переходу на нову генетику ви витрачаєтесь не тільки на племінних тварин, а й на цілу низку вдосконалень технології. Навіть перший добрий результат від модернізації лише одного технологічного елементу через 1–1,5 роки без підкріплення іншими засобами може призвести до раптового зниження продуктивних та господарських показників» - відзначив спікер.

Експерт зі свинарства компанії FeedLance Production Палійчук Ігор Миколайович розкрив тему кнурів-плідників, грамотне утримання яких є важливою запорукою успішного відтворення. Він проаналізував найпоширеніші породи свиней, відзначивши такі головні характеристики якісного кнура як сильна конституція, розвинені м’язи та міцні кістки, висока якість та об’єм сперми і довготривалість продуктивного використання.

 

Ukrainian

Читать еще