Ринок живця: прогнози справдилися

Дата публікації: 04-05-2017 - 18:04

Травневі свята — один з «найгарячіших» періодів на ринку свинини, коли товарне поголів’я розкуповують як гарячі пиріжки.

Хоча цьогорічна зміна цін на свинину живою вагою не постійно відповідала тенденціям минулих років, розпал «пікнікового» сезону порадував свинарів приємною ціною.

Так, готуючись до тривалих вихідних у перші дні травня, свиней забійних кондицій реалізували по 37-38 грн/кг. Проте, цього тижня свинина живою вагою додала в ціні 2-2,5 грн, а діапазон цін змістився та склав 39-40,5 грн/кг. Отже, прогнози виробників щодо досягнення психологічної позначки 40 грн/кг справдилися, адже середньоринковий показник тяжіє до цього рівня.

Жвавий підйом цін обумовлений як активізацією споживання свинини у період масових пікніків, так і обмеженістю пропозиції живця свиней. Так, виробники відзначали досить сильний попит з боку закупівельників, який перевищував наявні обсяги свиней забійних кондицій. У наслідок цього деякі з виробників навіть реалізували тварин трохи менших ніж зазвичай. Окрім пропозиції, цінову ситуацію «підігріває» і попит українців на свіжу та охолоджену свинину: тривалі вихідні та сприятливі погодні умови заохочували споживачів насолодитися шашликом зі свинини. На жаль м’ясопереробників, які виробляють ковбасні вироби та м’ясні делікатеси такого пожвавлення у збуті їх продукції не відчувалося. Навпаки, «ковбасники» занепокоєні, що висока ціна закупівлі сировини або змусить їх працювати у збиток, або призведе до відчутного скорочення обсягів продажу ковбас, чия ціна буде похідною від теперішньої закупівельної.

Тим не менш, наявна невідповідність обсягів пропозиції живця свиней та попиту на нього, найвірогідніше, втримає закупівельну ціну на високому рівні наступного тижня. У другій половині місяця, напруга на ринку свинини може дещо послабитися.

 

Джерело: Аналітичний відділ АСУ

Ukrainian

Читати ще