Яку грошову компенсацію можна отримати за забій свиней з АЧС

Дата публікації: 19-06-2019 - 14:07

Про це в інтерв'ю ГолосUA повідомив національний консультант Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Олександр Ревнивців, пише agroreview.com.

«Із загального поголів'я 6 млн свиней, які є на території України, кількість свиней в приватному і промисловому секторі розподіляється приблизно 50 на 50. Тобто ми маємо більше 2,5 млн поголів'я свиней у приватному секторі. Це близько 1 млн власників, тобто 1 млн домогосподарств. Нашій ветеринарній службі у тому стані, як вона існує, всі ці 1 млн домогосподарств контролювати дуже складно, інформація про здоров'я тварин в особистих підсобних господарствах захищена принципами приватної власності. А сало, як особливий, різноманітний, унікальний національний продукт може дати тільки приватний сектор.

При цьому саме там кількість свиней за останні 10 років скорочується, але у процентному співвідношенні кількість збільшується у промисловому. І ось це скорочення якраз і може призвести до того, що ми можемо втратити ще близько 1 млн голів свиней за 5 років у приватному секторі – там багато спалахів АЧС, там не займаються біобезпекою, інформацію про це дуже важко донести і люди сприймати її не хочуть. Це і є основна проблема зменшення поголів'я», - вважає експерт.

Олександр Ревніцев додав, що українські селяни, які тримають свиней найчастіше або не знають, що їм належить компенсація за забій свиней з АЧС, або не користуються цією компенсацією.

«Хто б не прийшов до них – інспектор ветеринарної служби, дільничний лікар, вони все одно повинні знати, що в Україні присутні компенсації за вилучених свиней в приватному секторі. Приватному сектору компенсації виплачуються майже 100%, а підприємцям лише 1,5% виплачено компенсацій. Умови компенсації підприємцям в Україні поки дуже складні. Зазначу, що товарна вага 100 кг. Середня вартість компенсації на свиню вираховується регіонально з розрахунку середньої вартості за кілька місяців, це від ціни в регіоні. Приблизно в межах 30-35 гривень за кілограм. Зазвичай ця ціна, що теж погано, не перевищує 85-90% ринкової. І от проблема: людям простіше приховати факт загибелі тварини, порізати її і реалізувати, свідомо розуміючи, що м'ясо хворої тварини буде відправлено в іншу точку України.

Нагадаємо, що голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар неодноразово наголошувала на тому, що свинарі - члени АТУ - масово скаржаться на невиплату компенсацій за свиней у господарствах, що постраждали від АЧС. Це є однією з причин, чому випадки АЧС масово приховуються підприємцями, а тварини, замість того, аби утилізуватися, викидаються на смітники. 

 

Ukrainian

Читати ще