Виробництво яловичини в Україні стало рентабельним уперше за 25 років - експерти

Дата публікації: 08-08-2018 - 11:36

Вперше за 25 років виробництво м'яса великої рогатої худоби в Україні стало рентабельним. Про це повідомляє прес-служба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» із посиланням на коментар директора Інституту Юрія Лупенка щодо нещодавно оприлюднених Державною службою статистики України даних про рівень рентабельності виробництва сільгосппродукції в сільськогосподарських підприємствах.

"У тваринництві вперше за останні 25 років рентабельним стало виробництво м'яса великої рогатої худоби - 3,4% проти (-24,8%) у 2016 році. Також стало рентабельним виробництво м'яса свиней - 3,5% проти  (-4,5%) торік", - йдеться у повідомленні.

Хоча показник щодо свинини ще значно менший за історичний максимум останніх 25 років: у 2015 році рентабельність виробництва м'яса свиней сягнула 12,7%, додав Лупенко.

Зазначається, що другий рік поспіль рентабельним було і виробництво м'яса птиці (без урахування переробленого на власних потужностях): 7,0% минулого року і 5,0% - у 2016 році.

Збитковим залишилося виробництво м'яса овець і кіз (-39,9)% проти (-35,2)% у 2016 році.

Водночас у 2017 році - вперше з 2006 року - стало збитковим виробництво яєць (-9,0)%. У 2016 році вони ледь втримали рентабельність у 0,5%, тоді як 2015 року рентабельність виробництва цього виду продукції птахівництва сягнула рекордного з 1994 року рівня  60,9%, зауважив Лупенко.

За словами науковця, торік майже по всіх видах рослинницької продукції - крім нетипової для сільгосппідприємств картоплі - рентабельність виробництва зменшилася. Найбільше вона знизилася по цукрових буряках - майже удвічі, до 12,4% проти 24,3% у 2016 році, наголосив він.

На думку фахівця, зменшення рівня рентабельності виробництва більшості видів сільськогосподарської продукції змусить сільгосппідприємства переорієнтовуватися на найбільш прибуткові, в першу чергу зернові та технічні культури, крім цукрових буряків.

Ukrainian

Читати ще