«Варто забороняти не пальмову олію, а трансжири» - експерт

Дата публікації: 25-05-2018 - 11:01

Заборона пальмової олії не зупинить фальсифікаторів, вважають фахівці, за інформацією Агробізнес Сьогодні.

Заборона Верховною Радою пальмової олії не завадить недобросовісним виробникам фальсифікувати харчі й надалі. Адже вони використовуватимуть замість цієї олії кокосову, або гідрогенізовані олії соняшника та ріпаку. Таку думку висловив президент асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк на своїй сторінці у Фейсбук.

Він зауважив, що в жодній країні світу не існує заборони щодо використання у продуктах харчування пальмової олії, більше того, в країнах ЄС споживають більше пальмової олії на одного мешканця, аніж в Україні.

Також Балдинюк додав, що шкода від споживання продуктів, що містять пальмову олію – це стереотип. Насправді надзвичайно шкідливі трансжири – тобто жири, які перетворюють з рідкого стану в твердий у процесі гідрогенізації.Далі їх додають у кондитерські вироби та випічку.

За словами експерта, виробникам не вдасться замінити пальмову олію іншими оліями, бо жодна з рослинних олій не виробляється в світі у кількості, необхідній для заміни пальмової олії. Світове виробництво рослинних олій становить орієнтовно 198 мільйонів тонн на рік. З них майже 70 мільйони тонн, або більше 35% – це саме пальмова олія. Таке ж співвідношення – більше третини – споживання «пальми» у загальному споживанні рослинних жирів  і в Україні.

Висловив свою думку Балдинюк і щодо додавання пальмової олії в вершкове масло та іншімолочні вироби. Фахівець підкреслив, що додавати рослинні жири у традиційні молочні продукти заборонено вже сьогодні. 
 Тож якщо заборонити «пальму», то хіба це не зупинить фальсифікаторів. Вони будуть додавати у молочні продукти інші рослинні жири: кокосовий, або гідрогенізовані олії соняшника, ріпака тощо. 
 Проблема «пальми» у «молочці» - це проблеми слабкого держконтролю. В Україні створений потужний контролюючий орган – Держпродспоживслужба, який отримав право не те що штрафи накладати, а навіть призупиняти роботу цих підприємств. Крім того, АМКУ міг би уважніше вивчити проблему фальсифікату харчової продукції як порушення конкурентного середовища, підсумував президент асоціації «Укркондпром».

Ukrainian

Читати ще