У Чернівецькій області зареєстрували африканську чуму свиней

Дата публікації: 22-01-2018 - 16:39

Причиною виникнення захворювання та загибелі свиней у Хотинському районі могло стати згодовування свиням залишків відходів тваринного походження зі столу (помиї). 

При дослідженні в Державному науково-дослідному інституті лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м.Київ), двох проб біологічного матеріалу, відібраних від свиней в приватному господарстві села Грозинці Хотинського району району, Чернівецької області виявлено ДНК вірус африканської чуми свиней.

У господарстві утримувалося 2 голови свиней віком 9 міс. в закритому приміщенні. Годівля свиней здійснювалась сухими кормами, молочною сироваткою домашнього виготовлення від власної корови та залишками харчових відходів зі столу (помиями). Трупи двох свиней були спалені на території присадибної ділянки власників господарства, рештки захоронені на глибину 2 метри. Територію господарства, місце спалення продезінфіковано дезрозчином ФАМ 30. Тривають заходи, щодо ліквідації захворювання в осередку виникнення та недопущення розповсюдження захворювання.

При аналізі виникнення африканської чуми свиней, в господарствах різних форм власності встановлено, що хвороба в більшості заноситься із продуктами харчування тваринного походження. Більшість господарів, у яких захворіли свині на африканську чуму свиней підтверджують, що для годівлі тварин використовували кухонні відходи, серед яких могли бути шматочки ковбаси, шинки, сала. А як відомо, у копчених м’ясопродуктах вірус може зберігатися до трьох і навіть до шести місяців.

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області вкотре наголошує, що в умовах напруженої епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней на Буковині, здоров’я та благополуччя тварин повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують цих тварин. У зв’язку з цим необхідно дотримуватись таких правил:

  • утримувати свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;
  • не годувати свиней харчовими відходами, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки;
  • не купувати тварин у не встановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;
  • обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
  • не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;
  • забезпечувати закритий режим роботи господарства;
  • не забивати хворих свиней та не переробляти їх туші.
Ukrainian

Читати ще