Святковий період для сировинного ринку традиційно пройшов з «профіцитним» ухилом, але без критичних моментів.
Переробники, що бачать ситуацію заздалегідь, вирішили не ризикувати і не сподіватися на вторинний ринок. Тому профіцитні обсяги перенаправлялись у продукт, це переважно: «стерильне», сухе молоко, сирний продукт, повідомляє Infoagro.
Деякі компанії вирішили не відтягувати і переглянули закупівельну вартість сировини вже в перших числах січня. В середньому, ціна молока встигла опуститися до 10 копійок по Українї, відзначають експерти. Якісна фермерська сировина коштувала на початку року 9,20-10,20 грн. / кг, молоко населення оцінювалося «у здавача» по 4,5-6,5 грн./ кг.
«Але такі зміни ринку переробки не допоможуть: внутрішні заявки у січні поки не відновилися і прогнози не зовсім втішні; експортні ціни також продовжують опускатися і знаходяться нижче порога рентабельності (особливо по сухому молоку), навіть з врахуванням сезонної девальвації гривні», - вважають в Infoagro.
Операторам нічого не залишається, окрім як знижувати собівартість та переглянути закупівельну ціну на сировину.
Для виробників така ситуація незвична - традиційно в цей час на ринку спостерігається дефіцит і цінові тренди протилежні. Але Україна в цьому сенсі не унікальна, уточнюють експерти, через збільшення виробництва сировини в січні ціни сирого молока опускаються і в Європі, і в Росії.
«Ті компанії, які не переглядали протоколи на початку місяця, знижуються 15-16 січня. Очікується, що після даної хвилі середня закупівельна ціна молока в Україні опуститься ще на 20 копійок », - прогнозують в Infoagro.