Як організувати виробництво молочних продуктів

Опубликовано bashun - 15-12-2017 - 14:04

Молоко та його похідні є одними з основних продуктів харчування українців. До останнього часу головним джерелом сирого молока в нашій країні були особисті господарства населення. Вони поставляють на переробку майже 76,3% всього обсягу молока.

Разом з тим, в 2016-2017 роках намітилася тенденція збільшення в українському молочному виробництві долі агрокомпаній та фермерських господарств. Переробники віддають перевагу вказаним постачальникам, так як молоко у них більш високої якості, ніж у індивідуальних господарств. При цьому у фермерів немає різких скачків обсягів поставок залежно від сезону, а відмінності в середніх закупівельних цінах поступово згладжуються.

Така тенденція призводить до зростання якості молока, що наступає на переробку. Зокрема, в 2016 році доля молока екстра-якості збільшилася на 4%, а першого сорту-зменшилася з 49,6% у 2015 році до 42% у 2016 році.

Молочна галузь не уникнула негативного впливу кризових явищ, характерних для української економіки останніх років. Вони привели до наступних наслідків:
• зменшення поголів'я крупного рогатого скоту, у тому числі молочного;
• недофінансування процесу модернізації галузі;
• нестабільність ринків збуту продукції як всередині країни, так і на експорт;
• падінню купівельної здатності населення.

Особливо постраждав малий бізнес, який відчув на собі ускладнення процесу продажу продукції та доступу до необхідних засобів виробництва. Для того, щоб вижити в умовах конкуренції з великими агропідприємствами, дрібні виробники молока зобов'язані шукати шляхи кооперації між собою.

Тенденція відновлення української економіки буде сприяти оживленню ринку молочної продукції, а рентабельність переробки молока вже почала підвищуватися.

Для інвесторів, які хочуть вкладати кошти в прибуткове виробництво, прийшов час звернути свою увагу на молочну галузь. Структура виробництва молочних продуктів у 2015-2016 роках представлена ​​на діаграмі.

Для виведення на ринок нового переробника молока, спеціалісти Pro-Consulting розробили проект створення такого підприємства.

Проектом передбачено придбання модульного цеху, проведення рекламної компанії та підготовка всієї необхідної дозвільної документації.

Нове підприємство буде приймати для переработки 1000 кг молока на добу и выпускать з нього наступну продукцію:
• молоко пастеризованне - 430 кг;
• кефір - 200 кг;
• кисломолочний сир - 30 кг;
• сметану - 70 кг;
• сир Адигейський - 10 кг;
• сиворотку (побочний продукт) - 260 кг.

Для реалізації продукції передбачено створення визначеної торгової марки, яка буде спеціалізуватися на середньому ціновому діапазоні молочних продуктів.  
Рентабельність продажів планується на рівні 9,8%, що означає, що кожна гривня доходу буде приносити підприємству майже 10 копійок прибутку.

Ukrainian

Читать еще