Вже кілька днів поспіль свинарі охоплені панікою у зв’язку із зниженням закупівельної ціни на свинину, який стався в перших числах лютого.
Фермери побоюються, що у зв’язку із відкриттям зони вільної торгівлі з ЄС та іншими країнами, до України почне надходити дешеве м'ясо, що знизить конкурентоспроможність свинини українського виробництва на внутрішньому ринку.
Але хочу заспокоїти всіх свинарів: по свинині ми в ринку, тобто, ціна на українську свинину нижча за європейську. Цього разу девальвація гривні грає нам на користь.
Графік № 1 станом на 4.02.2016.
Ціни на м'ясо охолодженої свинини в Європі
Європейська свинина не зможе конкурувати з українською через те, що вона дорожча. Це демонструє графік №1. Так, в Україні вартість 100 кг охолодженої свинини становить 130 євро, тоді як в Німеччині – 165,29 євро, у Великобританії – 148,65 євро, в Угорщині – 135,93 євро. Додайте до цих цифр ПДВ, а також транспортні витрати. Як бачимо, українське м'ясо у будь-якому разі виходить значно дешевше, ніж європейське. Тому Європа нам у цьому питанні не конкурент. До того ж, гривня продовжує падати, а значить, закордонна свинина у перерахунку на гривні продовжуватиме дорожчати.
Що стосується причин, через які відбувся обвал цін на свинину, то тут їх можна виділити декілька.
По-перше, поступове зниження вартості свинини пов’язано із загальною світовою тенденцією, яка спостерігається впродовж декількох років. З графіка № 2 ми бачимо, що вже 3 роки поспіль ціни в зимній період знижуються, а на літо знову йде зростання.
Графік №2
По-друге, падіння цін пов’язано ще з однією світовою тенденцію – зниженням закупівельної вартості свинини через падіння закупівельних цін на зернові, що свого роду зв’язано зі світовими цінами на нафту.
Як ми бачимо на графіку №3, відбувається загальна тенденція щодо зниження цін, виключення становить тільки ціна на молодняк.
Графік №3
Третьою причиною, яка спричинила зниження цін на м'ясо свиней на українському ринку, став той факт, що у зв’язку із швидким падінням гривні протягом кількох останніх місяців багато фермерів притримувало забій свиней, вичікуючи, як повернеться ситуація, і сподіваючись, що у зв’язку із валютним стрибком ціна на свинину зросте. Але довго притримувати свиней не можна, це затратно з точки зору годівлі, тому зараз їх кинулися масово забивати. Таким чином, внутрішній ринок в який момент став перенасиченим м’ясом, що спричинило обвал цін.
Отож, підсумовуючи вищесказане, можна з упевненістю говорити: не варто боятися європейської свинини.
Але все ж таки один негативний момент для нас з точки зору відкриття ЗВТ з Канадою – це ціни на канадську свинину, які нижчі за українську. Низька ціна канадського м’яса обумовлена місцевою дешевою соєю. Та якщо додати логістику з Канади і всі супутні витрати, то в кінцевому результаті свинина буде така сама в ціні, як і українська. Щоправда, це може стати психологічним фактором, в результаті якого закупники можуть маніпулювати настроями виробників.
В цілому ж можна стверджувати, що для України зараз настали непогані часи, оскільки через низьку ціну на свинину ми можемо конкурувати з європейськими та світовими постачальниками в напрямку експорту. Саме тому Україні зараз потрібно терміново шукати нові ринки збуту, насамперед - у країнах близького зарубіжжя.
Джерело: Agroportal.ua