З АЧС на Харківщині боротиметься новий начальник обласного управління Держпродспоживслужби

Submitted by bashun on Mon, 07/31/2017 - 14:48

У Харківській області призначено начальника Головного управління Держпродспоживслужби регіону – Олександра Тертишника.

Його представив голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа. Такі дані оприлюднила прес-служба відомства.

Володимир Лапа акцентував на важливості забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в регіоні та країни в цілому, особливо щодо поширення африканської чуми свиней.

«Ситуація з АЧС досить складна. І вона не задовольняє ні нас, ні Уряд. Більше того, від ситуації в Україні залежить ситуація в багатьох Східноєвропейських країнах», — наголосив Голова Держпродспоживслужби.

Останнім часом Харківська область демонструє прогрес у боротьбі з африканською чумою свиней. І якщо минулого року Харківщина лідирувала за показниками поширення захворювання, то зараз кількість випадків в регіоні дещо скоротилася у порівнянні з іншими областями.

На думку Володимира Лапи, щоб побороти африканську чуму свиней варто працювати за кількома напрямками. Зокрема активніше проводити консультативно-роз’яснювальну роботу на зареєстрованих фермах.

Проте в Україні існує низка незареєстрованих фермерських господарств. І саме на них припадає 10% захворюваності АЧС, адже мають неналежні санітарні умови. Тому слід або припиняти діяльність таких ферм, або легалізувати їх.

Не менш важливою є пояснювальна робота для населення, аби знизити ризики поширення вірусу «африканки». А також депопуляція диких кабанів.

Голова Держпродспоживслужби наголосив також на важливості дотримання санітарного законодавства та закликав працівників ГУ Держпродспоживслужби відповідально підійти до підготовки закладів освіти до нового навчального року, особливу увагу приділяючи функціонуванню харчоблоків.

Ukrainian

Read more