Україна виробляє все менше свинини

Submitted by bashun on Mon, 07/01/2019 - 16:51

Про це свідчать дані Держстатистики, передає AgroReview із посиланням на  УНН.

Так, у травні 2019 року було вироблено 17,1 тис. тонн свинини, що на 7,9% менше, ніж у травні 2018 року.

Також повідомляється, що у січні-травні 2019 року в Україні було вироблено 81,5 тис. тонн свинини. Це на 4,3% менше, ніж у травні 2018 року.

Йдеться про виробництво свіжої та охолодженої продукції (тушки, напівтушки).

Дані наведено без урахування анексованого Росією Криму та Севастополя, а також окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Зауважимо, що скорочення виробництва свинини відбувається, зокрема, і через епідемію АЧС в Україні.

За словами депутата Сергія Тригубенка, хвороба зумовила знищення більш як 32 тис. голів свиней, і це лише за офіційними даними.

"На цьому фоні рекордно зріс імпорти свинини в Україну з-за кордону. За минулий рік ми наростили показники імпорту у 5 разів! І думаю, що це ще не межа. Щодо експорту, то через АЧС у цьому контексті ми фактично ізольовані. За минулий рік Україна відправила в інші країни всього 1600 т свинини", — зазначив він.

Зазначимо, що голова АТУ Ірина Паламар акцентувала, що проблема АЧС не вирішується через практично відсутність підприємств із утилізації відходів тваринного походження.

Також фактором, який загрожує галузі, голова АТУ вбачає зростанням імпорту свинини, зокрема - її контрабанди.

Що ж до розвитку експорту в умовах АЧС, то Ірина Паламар вважає переспективним напрямом для українських свинарів - ринок Китаю, і вже здійнила низку важливих кроків для його відкриття

Ukrainian

Read more