Мораторій на перевірку підприємств припинено: чи покращиться якість продуктів харчування?

Submitted by bashun on Wed, 01/16/2019 - 12:45

З початку 2019 року на підприємствах знову проводитимуться планові перевірки, на які ще донедавна діяв мораторій. Чи стануть, нарешті, контролюватися такі важливі виробничі процеси як виготовлення продуктів харчування? І чи покращиться у зв’язку із цим їхня якість?

З 1 січня 2019 року припинив дію мораторій на проведення перевірок бізнесу, який було упроваджено ще в 2014 році і діяв до 31 грудня 2018-го, а саме, № 2246-VIII від 07.12.2017 «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», і який заборонялося проводити планові заходи перевірки підприємств, а позапланові – лише за наявності цілої низки умов.

Свого часу саме введення даного мораторію спричинило значне погіршення продовольчої безпеки в країни, і бурхливі дискусії навколо доцільності його існування.

Так, як свідчить статистика, протягом останніх років Україна постійно  втрачає позиції Глобальному індексі продовольчої безпеки серед країн світі.  Якщо у 2013 році вона посідала 47-е місце, маючи 58,0 балів, то вже з 2017 року вона опустилася на 63-тє місце, набравши 54,1 бал, тобто, -16 місць і -3,9 балів. У 2018 році кількість балів трохи зросла, до 55,7, але Україна все ж так і залишилися на 63-му місці, далеко позаду всіх європейських країн і більшості країн колишнього СНГ.

Для порівняння, Великобританія посідає 3-е місце (змінилося на 0 позицій у порівнянні з 2017 роком), Польща - 26-е місце (+1), Угорщина - 30-е місце (0), Росія - 42-е місце (-2). Білорусія – 44-е місце. Як бачимо, поки інші країни або росли, або утримували свої позиції, Україна пройшла величезний стрибок униз. На даний момент вона посідає найгірше становище серед усіх європейських країн.

«Однією з важливих причин цього я вбачаю саме існування заборони на перевірку підприємств, через що повністю нівелювалася можливість контролювати виробництво продуктів харчування, - коментує голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар. – Такий крок аргументується бажанням держави послабити бюрократичний тиск на бізнес. Але ж ослаблення бюрократичного контролю аж ніяк не означає скасування контролю як такого! Тому відмова держави від наглядових функцій де-факто дала можливість бізнесу фактично паразитувати на споживачах. Тим паче, що інституту репутації в Україні немає».

Якщо подивитися на наслідки, які спричинило скасування державного контролю над якістю продуктів харчування, то вони досить плачевні. У 2016 році, як ми всі пам’ятаємо, країну сколихнула низка масових отруєнь фальсифікованим, з яких 42 людини загинули. Влітку 2017 р. спостерігалася ціла низка отруєнь рибою. А в 2018-му – масові отруєння у дитячих таборах.

«Усі ми пам’ятаємо жахливу трагедію, що сталася влітку 2018 року, коли у дитячому таборі «Славутич» Переяслав-Хмельницького району Київської області отруїлися 12 дітей, через що одна дівчинка – загинула. Сумно, що через послаблення державою контролю в сфері безпечності харчування страждають споживачі і трапляється такі невідворотні наслідки», - каже Ірина Паламар.

Таким чином, у припиненні дії мораторію на перевірку бізнесу фахівці АТУ вбачають позитивну тенденцію для покращення продовольчої безпеки країни.

«Ми прогнозуємо, що з появою контролю з боку держави над підприємствами з виробництва продуктів харчування, їх якість почне покращуватися, - каже Ірина Паламар. – Це дуже важливо особливо сьогодні, в умовах активної євроінтеграції з одного боку, і одночасно, масштабної соціально-економічної кризи і бойових дій на сході країни

Проблема продовольчої безпеки стосується майже всіх аспектів функціонування держави: від оборони та готовності боротьби з надзвичайними ситуаціями до перспектив довгострокового розвитку. Але найголовніше — це життя українців, для яких корисний і різноманітний раціон є запорукою здоров’я і довголіття. Продукти повинні бути якісними і фінансово доступними, аби пересічні українці могли витрачати гроші не тільки на їжу, як це відбувається зараз, а й задовольняти інші потреби: одяг, ліки, відпочинок, освіту. Врешті-решт, ефективне вирішення проблем продовольчої безпеки — запорука процвітання наступних поколінь.

Залишається відкритою ще ціла низка питань, які стоять на заваді продовольчої безпеки України, і про які наша Асоціації тваринників України вже заявляла в минулому році, пропонуючи дієві механізми для подолання проблеми».

Ukrainian

Read more