Експерт спрогнозував ситуації на вітчизняному ринку молока

Дата публікації: 27-03-2017 - 16:41

Уже майже місяць світові ціни стрімко знижуються, пробуючи віднайти рівновагу. Головне, щоб не почалася паніка, на якій будуть грати спекулянти, бо рівноважний рівень може знайтися нижче рівнів 2016 року. І тоді в Україні буде зовсім важка ситуація з молоком.

Про це на своїй сторінці у facebook написав економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

«В лютому український молочний індекс впав по відношенню до січня на 3,3%, але був вищим, ніж в лютому 2016 на третину. До речі, падіння УМІ в лютому — це майже правило — відбувається це щорічно. Вперше за довгий час, УМІ був вищим на 3,1% ніж середній показник за попередні п'ять років і третім найвищим для лютого за останні шість років», — написав він.

За його словами, УМІ показує умовну прибутковість — відношення ціни молока до витрат на кормовий раціон по концентратах. Але не забуваймо, що виробники молока наполегливо працювали над підвищенням ефективності. В провідних господарствах ефективність виробництва, подекуди, зростала на 7-10% за рік. Отже, фактично, зараз ті, хто покращував ефективність, заробляють на молоці на 10% більше, ніж в докризові роки.

«УМІ в лютому 2017 до лютого 2016 року був вищим майже на третину. А от індекс умовної прибутковості переробки молока в Україні в лютому 2017 року був, ніж рік тому відразу на 15,2%. Отже, зростання доходів виробників, це, в першу чергу їх ефективна робота не тільки в поліпшенні ефективності, але й маркетингу молока», — говорить Ярмак.

Також він зробив прогнози:

- зниження на 4,2% цін на молоко в березні — дуже і дуже повільне — реалії ринку підказують знижуватися цінам швидше;

- переробники мають величезні внутрішні резерви, але більшість з них є де-факто банкрутами, бо не вміють використовувати ці резерви. Отже, за їхню неефективність вимушені платити виробники;

- сезон «великого молока» дозволить прибрати з ринку відразу кілька неефективних переробників, бо різниця в тих закупівельних цінах, що можуть платити ефективні переробники продовжить зростати.

«Коли ж відновиться зростання світових цін? Тут забагато психології і замало ринку. Якщо говорити про ринкові фактори, то я б сказав, що цінам спочатку потрібно впасти до рівня травня-червня 2016 року, а потім потриматися на цьому рівні хоча б місяців 4-6, щоб стимулювати торгівлю та споживання, і зменшити темпи зростання світового виробництва молока», — коментує Андрій Ярмак.

Ukrainian

Читати ще