Внутрішній ринок курятини монополізований, тому економічно невигідно монополістам в порівнянні з експортною ціною курятини продавати курятину дешевше на внутрішньому ринку.
Про це повідомив президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України Іван Томич.
Причини подорожчання курятини в Україні штучні, заявив експерт.
«Відносно курятини причини її подорожчання штучні, оскільки в Україні відбувається нарощування виробництва даного виду м'яса, однак основний орієнтир - на зовнішній ринок, де, зрозуміло, ціни європейські», - підкреслив Іван Томич.
Експерт додав, що внутрішній ринок курятини монополізований, тому, відповідно, економічно невигідно монополістам в порівнянні з експортною ціною цього м'яса продавати курятину дешевше на внутрішній ринок, тоді як свинина показує ту ціну, за якою її будуть купувати. Безумовно, це штучне підвищення ціни.
«За подорожчанням в Україні м'ясо не набагато відстає від сала. Цінову гонку очолила свинина, а за нею підтяглася курятина і, відповідно, яловичина. Сало пропорційно пов'язано зі свининою і яловичиною», - підсумував Іван Томич.