АТУ пропонує відкласти на рік заборону продажу селянських молокопродуктів

Дата публікації: 16-01-2018 - 09:24

Закуповувати молоко у селян не припинять. Поки що. Жодних нових санітарних обмежень на прийом молока у населення з 1 січня 2018 року не вводилося. Про це повідомляють у Міністерстві аграрної політики та продовольства.

Справа в тому, що молоко, яке виробляється в одноосібних селянських господарствах, відноситься до другого сорту. А згідно з вимогами ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови», що має вступити в дію з 1 липня 2018 року, другий сорт молока не зможуть використовувати для виготовлення харчових продуктів. Простіше кажучи,  продавати його для споживання людям буде заборонено. Хоча спочатку планувалося, що нові вимоги вступлять у дію з 1 січня, потім Мінагрополітики відтермінувало дату. Проте резонний страх у селян залишився. Адже кожен, хто тримає худобу задумався, чи варто взагалі тримати корову, якщо молоко від неї закуповувати не будуть, а сама корова  -  це «довга» інвестиція  - розрахована на багато років?  Ця проблема сьогодні стосується щонайменше 1,5 мільйонів українських сімей, що утримують корів; держава стоїть на порозі втрати молочного тваринництва, адже в таких умовах люди почнуть вирізати корів на м'ясо.

Підвищення вимог до якості молока також передбачає посилення контролю за санітарно-гігієнічними умовами в яких виробляється молоко. На фермерських господарствах, де більшість процесів автоматизовано, зробити це реально. Що ж до одноосібників, то тут питання складніше – відсутні технології, знання та ресурси для підвищення якості молока та дотримання нових стандартів.

Асоціація тваринників України провела численні консультації з представниками влади та селянами, учасниками кооперативів та одноосібниками й за їх результатами пропонує для початку  відтермінувати введення в дію ДСТУ до 1 січня 2019 року. Але цей час не витратити даремно,а використати на створення на селі належної інфраструктури, необхідної для отримання молока першого чи вищого ґатунків. Щоб отримати такої якості продукцію, важливо, щоб вона здоювалася безконтактним способом і моментально охолоджувалася. Чим менше сировина контактує із зовнішнім середовищем, тим вона вищої якості. У селі це можна зробити, облаштувавши спеціальні доїльні пункти, обладнані молокопроводом, холодильною і фільтрувальною технікою. Щоб селяни могли привести корову на дійку, де вим’я миється й дезінфікується, підключається доїльний апарат. Молоко по спеціальним трубам потрапляє до охолоджувального апарату. Кількість молока, видоєного від кожної корови фіксується. Таким чином, власник корови позбавляє себе необхідності мити посуд, проціджувати молоко, чекати молоковоза. А за молоко вищої якості отримує більшу ціну. Встановити такі пункти в селах країни можна за рік. Для цього необхідно близько 7 мільярдів гривень( в Україні приблизно 27 тисяч сіл і на кожен населений пункт необхідно 1,5 пункта, то на всю країну їх треба 37 тисяч. Вартість обладнання одного такого пункту близько 200 тисяч гривень).

Це можуть бути як бюджетні дотації, так і залучення іноземних грантів. Щоб отримати допомогу на створення таких пунктів, селянам доцільно об’єднуватися в кооперативи. І діяти вже як юридична особа.

Тільки продумані і злагоджені дії держави зможуть врятувати тваринництво у сільських населених пунктах від знищення, а села від вимирання. Адже молоко – дохід один з ключових доходів для селян. Завдання держави сьогодні створити належні умови для діяльності особистих селянських господарств, а не просто викреслити з української економіки та аграрної сфери 6 мільйонів активних громадян.

Ukrainian

Читати ще