Україна укріплюється у званні нетто-експортера свиней та свинини.
Українські підприємства за півроку експортували свинячого м’яса на 7,5 мільйонів доларів, а живих свиней - на 2,2 мільйони. Такі дані оприлюднила Державна фіскальна служба.
Як зазначили в Асоціації свинарів України, експорт свиней і м’яса значно зріс порівняно з 2016 роком. Зокрема живої ваги за січень-червень експортовано у 2,5 рази більше, це складає 1,5 тис.т. М’яса свинини у 2,7 рази більше, а це – 3,58 тис.т. Але насправді, надходження валюти ще більші, оскільки експортуються ще й свинячі субпродукти.
«Враховуючи, що обсяги імпорту по цих товарних позиціях як вартісно, так і за обсягами відстають від вивезених обсягів, Україна укріплюється у званні нетто-експортера свиней та свинини. Основним драйвером цього є попит з боку Грузії, яка залишається основним ринком збуту свинини та єдиним покупцем живця», — додає аналітик АСУ Олександра Бондарська.